top of page

Πώς να συμπεριφερθώ στο δικαστήριο τη μέρα της αντιδικίας με το σύζυγο.

Έγινε ενημέρωση: 29 Απρ 2020



Η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο έφτασε ! Έχεις κάνει με το δικηγόρο σου όσα ραντεβού χρειάζονται, ώστε να σου έχει εξηγήσει επακριβώς, τι περιμένεις να επιτύχεις με αυτο το δικαστήριο, π.χ. να πάρεις την επιμέλεια των τέκνων, να σου επιδικαστεί διατροφή για σένα και για τα τέκνα κτλ. Έχεις στη διάθεση σου όλα τα απαραίτητα έγγραφα και οι μάρτυρές σου είναι προετοιμασμένοι, για το τί θα κληθούν να καταθέσουν και πώς να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις, που θα τους υποβληθούν από τον δικαστή και τους δικηγόρους. Ίσως να να μην θες να είσαι παρών/παρούσα στο δικαστήριο και να εκπροσωπηθείς μόνο από το δικηγόρο σου. Ωστόσο συχνά η παρουσία σου σε τέτοιου είδους οικογενειακές αντιδικίες είναι σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα το αποφασίσεις μαζί με το δικηγόρο σου.


Άν αποφασίσεις τελικά να είσαι παρών/παρούσα κατά την ακροαματική διαδικασία, πρέπει να παραμείνεις ήρεμος/η, συγκροτημένος/η και να δείξεις σεβασμό τόσο απέναντι στο δικαστή όσο και απέναντι σε όλη διαδικασία. Καλό είναι να ξέρεις εκ των προτέρων, πώς θα πρέπει να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Άλλωστε ο/η δικαστής που θα αποφασίσει για την υπόθεσή σου οφείλει μεν να είναι αντικειμενικός και απερίσπαστος από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά δεν παύει να έχει σάρκα και οστά και άρα να σχηματίζει υποσυνείδητα μια πρώτη εντύπωση από την εικόνα, που θα του δώσεις μέσα στην δικαστική αίθουσα. Γι' αυτό, καλό είναι να έχεις κατά νου τα παρακάτω :


1. Ντύσου κατάλληλα για την περίσταση.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ντυθείς σχετικά συμβατικά χωρίς ακρότητες, δλδ ούτε πολύ casual ούτε πολύ επίσημα. Σκέψου πώς θα πήγαινες ντυμένος/η το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία της ενορίας σου ! Απόφυγε τα τζιν, τα αθλητικά παπούστια, ιδιαίτερα κολλητά ή κοντά ρούχα, τα ιδιαίτερα ψηλά στιλέτο τακούνια καθώς και τα υπερβολικά στυλιζαρισμένα μαλλιά ή το έντονο μακιγιάζ. Η πρώτη εικόνα είναι το ήμισυ του παντός.


2. Φρόντισε να είσαι στην ώρα σου στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος σου θα σε ενημερώσει σχετικά με την ώρα και την αίθουσα, στην οποία θα εκδικαστεί η υπόθεσή σου. Άν το δικαστικό μέγαρο διαθέτει και μηχάνημα ελέγχου εισερχομένων στην κεντρική είσοδο, καλό είναι να συνυπολογίσεις και την καθυστέρηση που μπορεί να έχεις κατά την είσοδό σου. Άν δεν έχεις ξαναπάει στο δικαστήριο, το να έχεις λίγο χρόνο παραπάνω, ώστε να εγκλιματιστείς στο χώρο, θα σε βοηθήσει να είσαι ήρεμος/η, όταν έρθει η στιγμή της αντιδικίας. Το να ψάχνεις τον δικηγόρο σου ή την αίθουσα την τελευταία στιγμή, μόνο εκνευρισμό μπορεί να σου προκαλέσει.


3. Χαμήλωσε την ένταση του κινητού σου, ώστε να μην ακούγεται ΚΑΘΟΛΟΥ, όταν έχεις εισερχόμενες κλήσεις.

Απόφυγε και τη δόνηση, γιατί σε μικρές δικαστικές αίθουσες και η δόνηση ακόμα μπορεί να είναι ενοχλητική για το δικαστή και τους συνηγόρους. Δε θες να είσαι ένας/μια από αυτούς που ο δικαστής, καλεί εκνευρισμένος να βγουν έξω από την αίθουσα. Όταν έρθει η σειρά σου να εμφανιστείς κοντά στην δικαστική έδρα, θα σε θυμηθεί, είναι δεδομένο !


4. Μη μιλάς με τους διπλανούς σου, όταν βρίσκεσαι μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Η έδρα του δικαστή είναι συνήθως υπερυψωμένη και μπορεί να δει όλους όσοι αδιαφορούν για τη δουλειά, που γίνεται μέσα στην αίθουσα. Το να μιλάς και μάλιστα ακατάπαυστα, ΠΑΝΤΑ εκλαμβάνεται από το δικαστή ως έλλειψη σεβασμού ! Και πάλι θα θυμηθεί, όταν έρθει η στιγμή, ότι εσύ ήσουν αυτός/ή που τον ενοχλούσες με τη φλυαρία σου.


5. Όταν έρθει η στιγμή να εκδικαστεί η υπόθεσή σου, μείνε ήρεμος/η.

Μπορεί να ακούσεις τους μάρτυρες της άλλης πλευράς να λένε για σένα πράγματα αναληθή. ΜΗΝ χάσεις την ψυχραιμία σου και ΜΗΝ τους διακόψεις ! Πλησίασε το δικηγόρο σου και μοιράσου μαζί του κάποιο γεγονός, που αποδεικνύει ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της άλλης πλευράς. Θα το αναφέρει εκείνος στο δικαστήριο ! Είναι ανθρώπινο να δυσανασχετείς με ένα νεύμα του κεφαλιού σου με αυτά που ακούς, αλλά είναι απολύτως κρίσιμο να αποφύγεις τους άσχημους χαρακτηρισμούς προς την άλλη πλευρά ! Εκφράσεις όπως "Ντροπή σου", "Είσαι ψεύτης", "θα σου δείξω εγώ" είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ανεπίτρεπτες και θα σε σταματήσει ο ίδιος ο δικαστής ! Έχε υπ' όψιν ότι αυτό που θες να καταλάβει ο δικαστής είναι ότι είσαι απείρως καλύτερος/η από αυτό που περιγράφει η αντίδικη πλευρά ! Είναι δουλειά του δικηγόρου σου να διαρρήξει τα ιμάτιά του ότι η άλλη πλευρά ψεύδεται ή πέφτει σε αντιφάσεις και αυτός μόνο επιτρέπεται να μιλά έντονα, όχι εσύ !

6. Άν σου ζητηθεί από το δικαστήριο να καταθέσεις, μην ξεχνάς να απευθύνεσαι στον δικαστή στον πληθυντικό !

Ακούγεται αυτονόητο αλλά σε στιγμές άγχους, τα αυτονόητα είναι αυτά που ξεχνάμε πιο εύκολα. Όταν απευθύνεσαι στον δικαστή πρέπει να λες "Κα Πρόεδρε ή Κε Πρόεδρε". Τίποτα διαφορετικό ! Περιμένεις να ακούσεις την ερώτησή του και ΔΕΝ τον διακόπτεις ! Όταν απαντάς στις ερωτήσεις του, κοιτάς τον ίδιο τον δικαστή ούτε το δικηγόρο σου ούτε το δικηγόρο της άλλης πλευράς ! Δεν του κάνεις ερωτήσεις όπως : "Εσείς, Κε Πρόεδρε, τι θα κάνατε στη θέση μου;" Ο δικαστής δεν είναι φίλος σου ούτε θέλει να γίνει, κάνει απλώς τη δουλειά του. Απόφυγε τα χαμόγελα οικειότητας, δείξε ευγένεια και σεβασμό.


7. Όταν απαντάς στις ερωτήσεις του αντίδικου δικηγόρου, μη γίνεσαι αγενής.

Ο δικαστής εκλαμβάνει την αγένεια προς τους συνηγόρους ως έλλειψη σεβασμού απέναντι στη διαδικασία και θα σου υποδείξει να είσαι πιο ευγενικός/ή ή προσεκτικός/ή στις εκφράσεις σου. Μην απαντάς με ερώτηση στο δικηγόρο και μην ανοίγεις συζήτηση μαζί του. Μπορείς να πεις "Κε Συνήγορε, δεν είναι έτσι όπως τα λέτε" και όχι "Λες ψέματα και εσύ και ο πελάτης σου" ! Μίλα για τα ίδια τα γεγονότα, γιατί αυτά είναι που θα κρίνει ο δικαστής. Εξάλλου, άν αφήσεις να σε εκνευρίσει ο αντίδικος δικηγόρος, είναι σίγουρο ότι θα χάσεις τον ειρμό των σκέψεών σου και δεν θα μπορέσεις να αναφέρεις με σαφήνεια, όσα πρέπει να μάθει ο δικαστής ! Όταν απαντάς σε ερωτήσεις των δικηγόρων, φρόντιζε να κοιτάς ΠΑΝΤΑ το δικαστή. Οι ερωτήσεις γίνονται, ώστε να πληροφορηθεί ο δικαστής και όχι οι δικηγόροι !


8. Όταν τελειώσεις την κατάθεσή σου, μπορείς να πεις απλώς ¨Ευχαριστώ" στο δικαστή. Δηλώσεις όπως "Πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη", "Ξέρω ότι καταλάβατε, Κε Πρόεδρε, τί ακριβώς έχει συμβεί" είναι απολύτως περιττές έως γραφικές. Για να έχεις καταφύγει στο δικαστήριο, προφανώς και πιστεύεις στην ελληνική δικαιοσύνη, διαφορετικά δεν θα ήσουν εκεί ! Όσο για το τί κατάλαβε ο δικαστής, αυτό θα φανεί στην απόφαση που θα εκδώσει εν καιρώ. Δεν ωφελεί να κάνεις τέτοιου είδους "κοπλιμέντα" σε ένα δικαστήριο, άλλωστε οι δικαστές είναι παγερά αδιάφοροι σε αυτά.

*** Όλα τα παρακάτω δεν αφορούν μόνο εσένα, που είσαι ο κύριος διάδικος, αλλά και τους μάρτυρες που έχεις φέρει στο δικαστήριο για να καταθέσουν. Γι΄αυτό ενημέρωσέ τους έγκαιρα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Άν τους βλέπεις απρόθυμους να καταλάβουν τι τους λες ή να συμμορφωθούν σε αυτά, τότε ίσως είναι προτιμότερο να μην καταθέσουν στο ακροατήριο, αλλά να δώσουν ένορκες καταθέσεις, τις οποίες ο δικηγόρος σου θα προσκομίσει μαζί με όλα τα άλλα έγγραφα.


Φωτό : Pixabay


Εάν θες, να ρωτήσεις ή να μοιραστείς κάτι μαζί μας, μπορείς να μας στείλεις ιδιωτικό μήνυμα εδώ

Comments


 

ΜΙΛΗΣΤΕ MAZI ΜΑΣ

Στείλτε μας το ερώτημά σας

και θα σας απαντήσουμε άμεσα !

Ευχαριστούμε

2610-324936

 6948725060

Κανακάρη 178

​Πάτρα

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Pinterest

©2019 Proudly created with Wix.com

bottom of page