Ο γάμος μου είναι προβληματικός και θέλω να φύγω από το σπίτι. Πρέπει πρώτα να συμβουλευτώ δικηγόρο;
- Φωτεινή Μπουδάκη
- 6 Σεπ 2019
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 29 Απρ 2020

Η απάντηση είναι : Οπωσδήποτε !
Ακούγεται ίσως αυτονόητο, αλλά συχνά υπό συνθήκες ψυχολογικής πίεσης, λαμβάνουμε αποφάσεις εν θερμώ και χωρίς να έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Φυσικά, δεν απαγορεύεται να λείψεις από το σπίτι για κάποιες μέρες, άν νιώθεις ότι απειλείσαι από το σύζυγο ή ότι η κατάσταση είναι τόσο ανυπόφορη, ώστε η παραμονή σου εκεί θα σε ωθήσει να κάνεις ή να πεις πράγματα, για τα οποία θα μετανιώσεις.
Εδώ αναφερόμαστε στην περίπτωση που θέλεις να φύγεις από το σπίτι και να μη γυρίσεις πίσω. Ίσως τα πράγματα αλλάξουν στην πορεία και τελικά αποφασίσεις να δώσεις άλλη μια ευκαιρία στο γάμο σου. Δεδομένου όμως ότι δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων, πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα με την έγγαμη σχέση σου, είναι κρίσιμο να γνωρίζεις τα παρακάτω, πριν αποχωρήσεις από την συζυγική οικία με πρόθεση να μην ξαναγυρίσεις :
1. Προφανώς και θα πάρεις τα προσωπικά σου είδη, όπως τα είδη ένδυσης, υπόδησης καθώς και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Θα πάρεις και τα προσωπικά σου κοσμήματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι φρόνιμο να πάρεις άλλα αντικείμενα από το σπίτι όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές ή τιμαλφή που ανήκουν και στους δυο σας. Ο δικηγόρος σου, αφού πληροφορηθεί από εσένα για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του γάμου σου, θα σου υποδείξει, ποιά αντικείμενα μπορείς να πάρεις στην παρούσα φάση και ποια να ζητήσεις δικαστικά, άν υπάρξει διαφωνία με το σύζυγο. Μπορείς ακόμα και να προστατεύσεις τα πράγματα που παραμένουν στην οικογενειακή στέγη με μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
2. Θα πρέπει να πάρεις μαζί σου έγγραφα ή να βρεις στοιχεία, τα οποία θα σου χρειαστούν στην πορεία. Δεν εννοώ να αφαιρέσεις έγγραφα που ανήκουν στον/στην σύζυγό σου. Εννοώ να φροντίσεις να συλλέξεις έγγραφα (ή να βγάλεις φωτοτυπίες εγγράφων) που αφορούν εσένα ή και τους δυο σας. Όταν αποχωρήσεις πια από το σπίτι, θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα ξαναβρεις. Μπορεί ο σύζυγος, που εξακολουθεί να μένει στο σπίτι, να αλλάξει κλειδαριά, ώστε να μην έχεις πια πρόσβαση σε αυτό ή να απομακρύνει τα έγγραφα από τη θέση, που ήξερες ότι βρίσκονταν.
Τέτοια έγγραφα είναι π.χ. συμβόλαια αγοράς και πώλησης ακινήτων, δανειακές συμβάσεις με τράπεζες, αποδείξεις/τιμολόγια αγοράς επίπλων και οικιακών συσκευών, ασφαλιστικά συμβόλαια και συνταξιοδοτικά προγράμματα, αποδείξεις αγοράς πολυτελών αντικειμένων κτλ.
Ο δικηγόρος σου θα σου υποδείξει, ποιά έγγραφα είναι κρίσιμα στη δική σου περίπτωση και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον. Θα αποφύγεις περιττά έξοδα και ταλαιπωρία, άν τα έχεις στη διάθεσή σου εξ αρχής και δεν παλεύεις να τα συλλέξεις μετά ! Ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία είναι οι κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet, ώστε να έχεις πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία τα δικά σου αλλά και του συζύγου σου για όσο διάστημα η φορολογική σας δήλωση είναι κοινή.
3. Θα πρέπει να μεριμνήσεις, ώστε να μην θεωρηθεί η αποχώρησή σου από το σπίτι ως εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης. Από αυτό και μόνο μπορεί να θεωρηθείς υπαίτιος/α για τον ισχυρό κλονισμό του γάμου. Ο δικηγόρος σου θα σου υποδείξει τον καλύτερο τρόπο, στη δική σου περίπτωση, ώστε να αποφύγεις μια τέτοια αρνητική συνέπεια. Συνήθως ο δικηγόρος φροντίζει να συντάξει ένα εξώδικο, που θα κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο σύζυγο, στο οποίο θα αναφέρεις - μεταξύ άλλων - ότι δεν είχες πρόθεση να εγκαταλείψεις την οικογενειακή στέγη αλλά ότι στην πραγματικότητα εκδιώχθηκες από αυτήν εξαιτίας της συμπεριφορά του συζύγου. Έτσι καθιστάς κατ' αρχήν εκείνον/η και όχι εσένα αποκλειστικά υπαίτιο για τη διάσπαση του γάμου σας.
4. Άν υπάρχουν ανήλικα τέκνα και τα πάρεις μαζί σου, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσεις (συνήθως με εξώδικο) το σύζυγο ότι αυτά βρίσκονται μαζί σου σε συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να μπορεί να τα επισκεφτεί και να επικοινωνήσει μαζί τους. Φυσικά, άν υπάρχουν ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και συνεπώς υπάρχει φόβος για περαιτέρω εκτροχιασμό της κατάστασης, ο δικηγόρος σου, θα σου υποδείξει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αφενός να μην "κατηγορηθείς" ενδεχομένως για "απαγωγή", άν έχεις πάρει τα παιδιά μακριά και αφετέρου να προφυλαχτείς από περαιτέρω κακοποιητικές συμπεριφορές του συζύγου.
Προσοχή : Ακόμα κι άν το σπίτι ανήκει στον σύζυγο ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος/η να φύγεις από αυτό, πόσο μάλλον άν έχετε ανήλικα τέκνα που διαμένουν μαζί σας ! Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο σύζυγο που είναι οικονομικά αδύναμος και έχει την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, να κάνει χρήση της οικογενειακής στέγης, έστω κι άν αυτή ανήκει στον άλλο σύζυγο, για όσο διάστημα διαρκεί η διάσταση της έγγαμης συμβίωσης (δλδ μέχρι να λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη απόφαση διαζυγίου ή με συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου).
Άν το σπίτι ανήκει σε σένα και παρόλαυτά επιλέξεις να φύγεις από αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, δε σημαίνει ότι "το χαρίζεις" στο σύζυγο που μένει πίσω, αλλά ότι απλώς του παραχωρείς το δικαίωμα να διαμένει σε αυτό, εωσότου συμφωνήσετε διαφορετικά.
Κάθε περίπτωση διάστασης του γάμου είναι διαφορετική και τα παραπάνω στοιχεία είναι απλώς ενδεικτικά του τί πρέπει να έχεις κατά νου, πριν πάρεις ρηξικέλευθες αποφάσεις. Γι΄αυτό είναι απολύτως χρήσιμο να συμβουλευτείς το δικηγόρο σου, ώστε να έχεις έτοιμο ένα νομικό πλάνο, πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση. Αυτό όχι μόνο θα περιορίσει το αίσθημα ανασφάλειας για τα επόμενα βήματά σου αλλά θα σου δώσει και διαπραγματευτικό προβάδισμα στις συζητήσεις, που θα γίνουν με τον/την εν διαστάσει σύζυγο, ώστε να διακανονίσετε τις διαφορές σας με έναν όσο το δυνατόν πιο επωφελή και - γιατί όχι - ήπιο τρόπο.
Κάνε με τον δικηγόρο σου ένα ή περισσότερα ραντεβού, δώσε του μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση του γάμου σου και οργανώστε μαζί τις κινήσεις σου. Είναι ΠΑΝΤΑ προτιμότερο το "προνοεῖν" από το "μετανοεῖν".
Φωτό : Resplash
Εάν θέλετε, να ρωτήσετε ή να μοιραστείτε κάτι μαζί μας, μπορείτε να μας στείλετε ιδιωτικό μήνυμα εδώ
Comments