top of page

Πώς τα υγιή ζευγάρια αντιμετωπίζουν τα πεθερικά τους.

Έγινε ενημέρωση: 29 Απρ 2020



"Τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα με τα πεθερικά", λέει η Meredith Hansen, Psy.D., κλινική ψυχολόγος, που εργάζεται με ζευγάρια στο Νιούπορτ της Καλιφόρνια. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε ότι τα πεθερικά σας δεν σας αποδέχονται ή είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με το/τη σύζυγό σας. Ή έχουν άποψη για τα πάντα, από το πού ζείτε μέχρι το πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας.

"Το να αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τα πεθερικά σας δε σημαίνει ότι έχετε μια νοσηρή σχέση με το σύντροφό σας", λέει η F. Diane Barth, LCSW, ψυχοθεραπεύτρια και ψυχαναλύτρια στη Νέα Υόρκη. Θυμίζει το ζήτημα της αντιπαράθεσης. Το να έχεις μια αντιπαράθεση δεν εκτροχιάζει τη σχέση. Ο κακός χειρισμός της αντιπαράθεσης όμως μπορεί να την εκτροχιάσει. Το ίδιο ισχύει και για τις δυσκολίες στη σχέση με τα πεθερικά. Το κρίσιμο είναι, πώς εσείς διαχειρίζεστε αυτές τις προκλήσεις.


Να πώς τα υγιή ζευγάρια αντιμετωπίζουν τα πεθερικά τους :


Συνειδητοποιούν ότι τα πεθερικά τους είναι διαφορετικοί άνθρωποι

"Τα υγιή ζευγάρια διαχειρίζονται τα πεθερικά τους αναγνωρίζοντας ότι είναι διαφορετικοί άνθρωποι και έχουν με διαφορετικούς τρόπους", λέει η Cathy Siebold, DSW, ψυχαναλύτρια που διδάσκει και επιβλέπει μαθητευόμενος ψυχαναλυτές στη Νέα Υόρκη.

"Κάθε οικογένεια έχει τη δική της κουλτούρα", λέει η Meredith Hansen, ψυχολόγος στον Καναδά. Τα υγιή ζευγάρια δεν ξεχνούν ότι αυτή η κουλτούρα "δεν είναι κακή ή καλή, αλλά απλά διαφορετική".


Κάνουν μια προσπάθεια με τα πεθερικά τους

"Αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα, που τα πεθερικά έχουν στη ζωή του/της συζύγου τους. Τους φέρονται με σεβασμό", λέει η Hansen. Συμμετέχουν στις οικογενειακές εκδηλώσεις. Επιτρέπουν στα πεθερικά να έχουν πρόσβαση στην οικογένειά του ζευγαριού. Με άλλα λόγια, τα υγιή ζευγάρια κάνουν μια προσπάθεια με τα πεθερικά, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν πάντα με την δυναμική της οικογένειας (ενν. των πεθερικών), με τις συνήθειες και τις παραδόσεις της ή ακόμα κι άν δεν ανυπομονούν να συναντήσουν τα πεθερικά τους.


Βάζουν ξεκάθαρα όρια στη σχέση με τα πεθερικά τους

"Τα υγιή ζευγάρια είναι σε θέση να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση με το/τη σύζυγό τους αναφορικά με τις ανάγκες τους και να διαμορφώσουν ένα πλάνο, στο οποίο θα συμφωνούν και οι δύο", λέει η Hansen. Για παράδειγμα : ο/η σύζυγός σου δεν έχει κανένα πρόβλημα, όταν η μητέρα του/της έρχεται απροειδοποίητα στο σπίτι. Εσείς όμως έχετε. Έτσι λοιπόν αποφασίζεται από κοινού με το/τη σύζυγό σας ότι τα μέλη της πατρικής σας οικογένειας θα πρέπει να πρώτα να τηλεφωνήσουν, για να βεβαιωθούν ότι είναι καλή στιγμή να σας επισκεφτούν.


Διαχωρίζουν τη δική τους σχέση από τη σχέση τους με τα πεθερικά τους

"Τα υγιή ζευγάρια δε λησμονούν ότι, όσο περίπλοκες ή δύσκολες κι άν είναι οι σχέσεις τους με τα πεθερικά, δεν είναι παντρεμένοι με αυτούς", λέει η Barth.

'Ετσι όσο πιο δύσκολα είναι στην αντιμετώπιση τα πεθερικά, τόσο πιο ευγενικοί είναι στο/στη σύζυγό τους. Μπορεί να πουν " Σ΄αγαπώ" ή απλώς να κάνουν μια γλυκιά κίνηση.


Διαχωρίζουν το/τη σύζυγό τους από τα πεθερικά τους

Για παράδειγμα, "η μητέρα κάποιου μπορεί να είναι παρεμβατική και επικριτική, αλλά ένα υγιές ζευγάρι δεν ξεχνά ότι η συμπεριφορά της πεθεράς δεν αντικατοπτρίζει το πώς νιώθει ο ίδιος ο σύντροφός για τα ζητήματα, τα οποία η μητέρα του σχολιάζει", λέει η Barth.


Δεν σταματούν να επικοινωνούν μεταξύ τους

"Το να επεξεργάζονται τις δυσκολίες μιλώντας γι΄αυτές είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχει το ζευγάρι, για να διαχειρίζεται τα πεθερικά", λέει η Barth. Εκφράζουν ο καθένας τη δική του άποψη. Ακούν ο ένας τον άλλον. Καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του άλλου.

Δεν το παίρνουν προσωπικά. "Τα υγιή ζευγάρια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι ανθρώπινα όντα με φυσιολογικά και ανθρώπινα συναισθήματα", λέει η Barth. Προσπαθούν να καταλάβουν από πού έρχονται και να δείξουν κατανόηση για την πορεία τους.


Συμβουλές για να διαχειρίζεστε τα πεθερικά σας


Ακολουθούν πέντε προτάσεις :


1. Θέστε όρια

"Καταλήξτε στα όρια που θέλετε να θέσετε στα πεθερικά σας", λέει η Hansen.

Για παράδειγμα, αν η πεθερά σας κάνει κατάληψη στην κουζίνα κάθε φορά που σας επισκέπτεται, μιλήστε γι' αυτό στο σύζυγό σας. Μετά ο σύζυγό σας θα πρέπει να το συζητήσει με έναν ξεκάθαρο αλλά ευγενικό τρόπο μαζί της.

Σύμφωνα με την Hansen θα μπορούσε ο σύζυγός σας να πει τα ακόλουθα : "Μαμά, μας αρέσει πολύ που θέλεις να μας βοηθήσεις στο μαγείρεμα και πραγματικά το απολαμβάνουμε, αλλά θα προτιμούσαμε να αφήνεις τη Μαίρη να έχει τον πρώτο λόγο στη κουζίνα μας. Άν θες να την βοηθήσεις, θα το εκτιμούσε πολύ, άν έφτιαχνες τη σαλάτα για το αποψινό τραπέζι".


2. Να θυμάστε ότι είναι απλά μια γνώμη

"Βοηθά να θυμάστε ότι τα περισσότερα από αυτά που μας λένε οι άλλοι είναι απλά μια άποψη, όχι η αλήθεια", λέει η Siebold. Έτσι, αν η πεθερά σας σας λέει ότι θα έπρεπε να φτιάχνετε διαφορετικά φαγητά στο γιό της, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να ασπαστείτε αυτό που σας λέει ούτε να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί της ή να το εκλάβετε ως κριτική προς το πρόσωπό σας. Μολονότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τα πεθερικά μας να μιλάνε, ωστόσο μπορούμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο που εμείς ακούμε αυτά που λένε.


3. Να θυμάστε ότι τα πεθερικά σας είναι κι αυτοί άνθρωποι

"Έχουν ανάγκες, έγνοιες, αμφιβολίες και αισθήματα, όπως κι εσείς", λέει η Barth. "Να τους αντιμετωπίζετε όχι ως γονείς, αλλά όπως θα αντιμετωπίζατε οποιονδήποτε άλλο που σιγά σιγά γνωρίζετε.


4. Να σέβεστε τις εξαρτήσεις του/της συζύγου σας

"Βοηθά να βλέπετε τις εξαρτήσεις του/της συζύγου σας με την οικογένειά του ως κάτι που πρέπει να είναι σεβαστό", λέει η Siebold. Για παράδειγμα, άν είναι σημαντικό για το σύζυγό σας να τηλεφωνεί καθημερινά στον πατέρα του, είναι εξίσου σημαντικό να το αποδεχτείτε και να το καταλάβετε.


5. Πάρτε βαθιές ανάσες

"Όταν είστε στα πρόθυρα να εκραγείτε, κάντε ένα διάλειμμα για να πάρετε μια ανάσα", λέει η Hansen. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπως το μπάνιο ή πηγαίνετε μια βόλτα. Όσο θα παίρνετε βαθιές ανάσες, επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία που έχουν τα πεθερικά, όπως "αγαπούν πραγματικά τα παιδιά μας" και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε ούτε να τους ελέγξετε ούτε να τους αλλάξετε.

"Τα πεθερικά σας είναι σημαντικά για το/τη σύζυγό σας και είναι μέρος της ζωής σας", λέει η Hansen. "Εξαρτάται από εσάς τους δύο να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε το χρόνο, που περνάτε με την ευρύτερη οικογένειά σας, όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο".


πηγή : Psychcentral.com

Απόδοση-Επιμέλεια : smalltalkornot

Φωτό : Resplash


Εάν θέλετε, να ρωτήσετε ή να μοιραστείτε κάτι μαζί μας, μπορείτε να μας στείλετε ιδιωτικό μήνυμα εδώ


Comments


 

ΜΙΛΗΣΤΕ MAZI ΜΑΣ

Στείλτε μας το ερώτημά σας

και θα σας απαντήσουμε άμεσα !

Ευχαριστούμε

2610-324936

 6948725060

Κανακάρη 178

​Πάτρα

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Pinterest

©2019 Proudly created with Wix.com

bottom of page